INTERVISIE

Soms speelt er iets in een team of op een bepaalde laag in de organisatie die niet altijd goed blootgelegd kan worden tijdens een teamsessie of een training. Soms hebben collega’s of vakgenoten onderling de behoefte om (eens in de zoveel tijd) in een vertrouwelijke omgeving op een gelijkwaardige manier met elkaar te kijken naar individuele vragen of problemen. In beide geval kan intervisie de uitkomst bieden.

 
banner coachkeet kernwoorden medium blauw.jpg

Wat is intervisie?

Bij een intervisie bijeenkomst komt een groep collega’s of vakgenoten samen om met elkaar te leren van elkaars vragen en problemen. Eigenlijk help je bij een intervisie de ander, om zelf zijn of haar vraag te beantwoorden of probleem op te lossen door samen dieper in de vraag te duiken en het van verschillende kanten te belichten, zonder dat je hem of haar alleen maar gaat adviseren wat te doen. 

Bij een intervisie is de basis altijd dat er een veilige omgeving moet zijn. Dit betekent dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich uit kan spreken. Hierbij is het belangrijk om naar elkaar expliciet de vertrouwelijkheid uit te spreken (wat hier wordt besproken blijft onder ons, tenzij we afspreken dat iemand het naar buiten brengt als onderdeel van de oplossing). Daarnaast is het belangrijk dat er commitment is (iedereen doet mee) en dat er sprake is van gelijkwaardigheid. Een intervisie waarbij er een hiërarchische verhouding is tussen deelnemers is mogelijk maar vergt wel extra aandacht van de procesbegeleider.

Methode & proces

Een methode van de intervisie zou kunnen zijn:

  1. Iedereen brengt een probleem in;

  2. Deelnemers kiezen een probleem om te bespreken;

  3. Toelichting op de probleemsituatie door probleeminbrenger;

  4. Probleeminbrenger (her)formuleert vraag aan intervisiegroep;

  5. Vragen stellen;

  6. Liefdevol roddelen (de anderen praten over het probleem alsof de probleeminbrenger er niet bij is);

  7. Vragensteller reageert op het roddelen;

  8. Ieder noteert en geeft een advies: wat ik zou doen als ik jou was, is ... 

De groep kan ervoor kiezen om 1 casus per keer te bespreken of meerdere casussen, zodat bovenstaande wat sneller wordt doorlopen.

Een intervisie bijeenkomst duurt doorgaans zo’n 2 tot 2,5 uur waarbij het dus afhankelijk is van de afspraken binnen de groep of er 1 of meerdere casussen per keer worden besproken en er soms nog een korte ronde komt over de casussen die niet aan bod zijn geweest (afhankelijk van de grootte van de groep).

Om het optimale uit de bijeenkomst te halen is de ideale grootte van de groep in mijn ogen 4-6 personen.

Banner Groen (Steel Teal)- 64817F.jpg

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat het proces wordt gewaarborgd is het goed om de intervisie te laten begeleiden door een procesbegeleider. De procesbegeleider houdt zich in beginsel niet bezig met de inhoud van de casuïstiek. De belangrijkste taak van deze begeleider ligt (zoals de naam al zegt) op het procesniveau. Hierbij gaat het enerzijds om de procedure bij het opstarten van de intervisie en anderzijds het aanreiken en begeleiden van de intervisie methode. Daarnaast is het van belang dat de intervisie begeleider ervoor zorgt dat de veiligheid binnen de groep gewaarborgd blijft, oftewel dat iedereen respectvol met elkaar omgaat en de gelijkwaardigheid aanwezig blijft.

Dankzij het succesvol afronden van de officiële opleiding tot gespreksleider intervisie van de SDU kan Keetie op een professionele wijze dit intervisie proces begeleiden.


 What else

Je kunt besluiten om binnen jouw organisatie een intervisie bijeenkomst te organiseren over een bepaald onderwerp (bijv. urenstress over omgaan met werkdruk) of voor een bepaalde groep (bijvoorbeeld junioren of beginnende leidinggevenden of de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de teamleden, zoals people leads) of voor de hele organisatie.

Het kan ook interessant zijn om regelmatig (zo’n 1 keer per 8 weken bijvoorbeeld) een intervisie bijeenkomst te organiseren die niet specifiek over 1 onderwerp gaat, maar waar mensen vrij zijn om een onderwerp in te brengen. In dat geval kunnen mensen de onderwerpen inbrengen die bij hen op dat moment spelen en waar zij mee worstelen. Op die manier help je elkaar een stap verder op een breed palet van onderwerpen. 


Kosten

De kosten van het begeleiden van een intervisie bijeenkomst van 2 tot 2,5 uur door mij bedragen EUR 500,- (excl. btw) per bijeenkomst (dit is inclusief reiskosten, exclusief andere bijkomende kosten zoals zaalhuur etcetera).


MEER WETEN OF INTERESSE?

Is je interesse gewerkt? Neem contact op via het contactformulier of via keetie@decoachkeet.nl en we sturen je een vrijblijvende offerte.