Een vertrekkende collega….

Het lijkt alsof het gisteren was…

We werkten intensief samen in een hecht team. We hadden vast onze strubbelingen, waren echt niet allemaal vrienden, maar we vormden wel een team en waren er voor elkaar wanneer dat nodig was. Het was mijn eerste baan.

Op een dag vertelden 3 collega’s dat ze het team gingen verlaten. Ik weet nog precies hoe ik me voelde en allerlei gedachten schoten door mijn hoofd. Dus het is dus niet meer leuk genoeg om met ons te werken? Waarom gaan zij eigenlijk met z’n drieën en hebben ze de rest niet gevraagd? Hoe kunnen ze ons zo in de steek laten, terwijl we het al behoorlijk zwaar hadden?

Ik had echt het gevoel dat ze ons in de steek lieten, als iemand die een relatie verbreekt.

Tegelijkertijd werd er ook een zaadje geplant en realiseerde ik me later dat mijn overdreven reactie deels voortkwam uit jaloezie. Want hoe zou het zijn om ergens anders aan de slag te gaan? Zij proberen het gewoon!

Mijn loyaliteit, de leuke collega’s, het interessante werk en de kansen, zorgden ervoor dat ik bleef. Toch merkte ik, ook verder in mijn carrière, dat het vertrek van een collega altijd iets in beweging zette. Een soort kriebel en de gedachte "Hij doet het gewoon, waarom maakt dit mij onrustig?".

De zomervakantie is de periode waarin veel mensen nadenken over hun carrière. Als je rust in je hoofd hebt, lukt het vaak beter om in de helikopter te stappen en je af te vragen:

"Waar sta ik nu? Ben ik nog tevreden?"

Het resultaat is dat er na de zomer altijd een grotere groep is die stappen richting een nieuwe baan zet en dat de uitstroom op gang komt.

En reken maar dat een vertrekkende collega ook andere collega’s aan het denken zet.

Waarom?

Ten eerste betekent een vertrekkende collega dat het dus mogelijk is om weg te gaan. Er wordt een optie getoond die mensen eerder misschien niet actief hebben overwogen. In meer of mindere mate zet het bij iedereen iets in gang.

Ten tweede betekent een vertrekkende collega een wijziging in het systeem. Een systeem waarin iedereen zijn rol en positie heeft. Door het vertrek komt het systeem dus in beweging. En dit gaat verder dan alleen rollen en taken. Soms beweegt het systeem op een natuurlijke manier, maar vaak leidt een wijziging in het systeem tot onrust en uiteindelijk tot meer uitstroom.

Kortom, het vertrek van een collega betekent vaak meer dan alleen zorgen over het werk dat gedaan moet worden. Het vraagt om extra aandacht voor de teamleden die achterblijven.

Coaching van zowel individuele teamleden als het hele team kan een mooie manier zijn om deze aandacht te geven en het systeem weer in balans te brengen.

En daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van!

Keetie Sijm